Jdi na obsah Jdi na menu

Sbor

article preview

O sboru

Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory je sbor, který byl založen 16. října 1886 výnosem c. k. místodržitelství v Praze. Sbor má tak za sebou již 135 let bohaté hasičské historie, kterou se všemi silami jeho současní členové snaží udržet.

135 let v historii lidstva je sice jako kapka v moři, ale v životě novověké dobrovolné organizace je to doba významná. Během prošlých 135 let se výrazně měnily způsoby života každé generace, uskutečnily se dvě světové války a české země zažili několik druhů samosprávy. Byl a je to neustálý boj s měnícím se politickým a společensko-kulturním uspořádáním a v případě hasičstva boj s rozmary přírody i důsledky lidské smůly, zloby, hlouposti a nezodpovědnosti. Požární sbor tak vždy bude mít ve společnosti nezastupitelné místo, neboť jeho posláním a cílem je právě boj a pomoc s některými z těchto změn - požáry a živelní pohromy, pomoci bližnímu v nouzi, pomoci při zvelebování a oživování města, udržování tradic a v neposlední řadě i zachovávání hodnot jakými jsou soucit, obětavost, nesobeckost, soudržnost a přátelství.

Za dobu existence členové sboru zlikvidovali, či pomohli zlikvidovat mnoho desítek požárů, prováděnou preventivní a výchovnou činností jistě uchránili nemalé množství hodnot, a přispěli k záchraně mnoha lidských, či zvířecích životů za nasazení vlastního zdraví a života. Touto nezištnou a dobrovolnou pomocí si časem sbor vysloužil určitý společenský respekt a vážnost, který se přenáší i do dnešní doby. To je vidět na nadstandardní spolupráci a podpoře od města Příbram, spolupráci s HZS Příbram a známosti sboru mezi příbramskou veřejností. Mezi veřejností je SDH Březové Hory zřejmě oblíbený, protože se mu daří udržet si velkou členskou základnu s velkým podílem aktivní mládeže (téměř 50%) a protože již 3 krát od příbramské veřejnosti sesbíral dostatečný počet hlasů na výhru v celonárodní anketě nejlepších sborů dobrovolných hasičů organizovaný Českou televizí.

Členové sboru se snaží svou činností sbor nejen udržovat, ale sbor nadále rozvíjet a zviditelňovat. Proto kromě činností s místním dopadem, organizuje události s dopadem téměř celonárodním i dopadem mezinárodním. Tím je Běh hasičů do svatohorských schodů s účastí hasičů napříč republikou i ze zahraničí. Zahraniční přesah sbor podporuje též organizací výjezdů za hasiči do partnerských měst města Příbram, především do Holandského města Hoorn. Moderní přístup sboru reflektuje i skutečnost, že na základě potřeby pro zajištění organizovanosti a informovanosti členů sboru 3 členové sboru vytvořili informační a komunikační platformu, kterou přerodili v nyní úspěšnou firmu FirePort. Dále i v rámci klasických hasičských záležitostech, jako je například hasičská fontána, se snaží najít nový svěží přístup a pojmout je jinak (záznamy z nich lze nalézt na youtube). V současné době pak sbor připravuje Expozici hasičské techniky ve svých nově zrekonstruovaných skladových prostorách jejichž financování zajistilo město Příbram a společnost RWE.

Za všechnu prováděnou činnost členy sboru provázelo a provází vědomí z dobře vykonané práce a uznání kolektivu, či někdy i veřejnosti, což v organizacích jako jsou dobrovolní hasiči bývá sice jedinou, ale nakonec zcela uspokojující odměnou, která se výborně vychutnává nad sklenkou dobrého moku v okruhu bratrů a sester.

A co říci na závěr, snad jen heslo, které při zrodu našeho hasičského sboru dne 8. září 1886 přijali zakládající členové a které vystihuje základní myšlenku hasičů: „Jeden za všechny a všichni za jednoho.“

 

 
 

Rubriky

Historie SDH BH

Příspěvků: 1

Členská základna

Příspěvků: 0

Akce, pozvánky, ostatní

Příspěvků: 144

Soutěže

Příspěvků: 43

Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 8
Celkem: 381924
Měsíc: 15742
Den: 439