Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

28. - 31.10. 2021 Výjezd do partnerského města Hoorn - Holandsko

Hasiči z Příbrami vyrazili do Nizozemska

Březohorští dobrovolní hasiči udržují přátelské vztahy s několika sbory v zahraničí. Spolupráce s hasiči v Hoornu je zatím nejdelší a nejtěsnější. Města Příbram a Hoorn uzavřela partnerství v roce 1992.

Prodloužený víkend na konci října využili březohorští hasiči k cestě za přáteli do nizozemského Hoornu v Severním Holandsku. Mezinárodní spolupráce využívají k prohloubení znalostí a rozšíření zkušeností na poli požární ochrany. Sedm členů výpravy vyrazilo dopoledne ve státní svátek z pražského letiště do Amsterdamu. Tam pohodlně přestoupili na přímý vlak do Hoornu. Na nádraží už na hasiče čekali jejich holandští kolegové. Českým hasičům pomohli s transportem zavazadel, ale hlavně s převozem do půjčovny bicyklů. V Nizozemsku je zcela normální cestování na kole a města jsou tomu dobře přizpůsobena. Po ubytování využili hasiči zbytek dne k projížďce po městě.

 

Páteční program již byl nabitý. Ráno hasiči nasedli na vlak do Almere. Tam je čekala tříhodinová návštěva muzea PIT Veiligheidsmuseum s výstavou holandské policejní a hasičské historie. Odpoledne se vypravili do města Zaandam, které je známé svými větrnými mlýny, (místy až kýčovitými) zelenými domy a jako předloha mnoha Monetových obrazů. Zaanse museum nabídlo náhled do historie regionu a repliku továrny na sušenky. Obloha se odpoledne zatáhla a hasiči vyrazili vlakem zpět do Hoornu. Na centrální hasičské stanici v Nieuwe Wal prohlédli garáže, kompletní zázemí, výbavu, oblečení, vedli diskuze o taktice zásahů a sdíleli zkušenosti z historických událostí. Večer se setkali se zástupci pracovní skupiny pro spolupráci mezi městy Příbram a Hoorn.

 

Na sobotu si naplánovali celodenní cestu parním vlakem a lodí z Hoornu přes Medemblik do města Enkhuizen. Spolek fanoušků železnice zde provozuje železniční trať, která by dnes již jinak neexistovala. Obrovským překvapením cesty bylo setkání s vedoucím vlaku - rodákem z Vídně s českými předky.

 

V neděli dopoledne se hasiči rozloučili se svými kolegy a odjeli do Amsterdamu. Po krátké procházce městem pokračovali na letiště a zpět do vlasti.

 

Hasiči se neviděli naposledy. Další společná akce proběhne v září 2022 v Příbrami na Svaté Hoře.

 

Osobní poděkování: Esther Wagenaar, Mariëlle van der Hout, Gerard Teeuwen, Nico Bakker, Peter Snoeks, Inqrid van den Bosch

 

Akce byla realizována za finanční podpory města Příbram.

 

Vít Novák, Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory

 

https://www.pribram.cz/clanek/hasici-z-pribrami-vyrazili-do-nizozemska/21159/

 
 

Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 15
Celkem: 390787
Měsíc: 18820
Den: 1278